
VOLUNTEER SERVICES  
 
Key Spouse Program - Legal Limits, Use and Access to Government Facilities and Information  
 
This opinion is in response to your questions regarding the legal limits on The Key Spouse 
Program.  By way of background information the Air Force standardized and deployed the Key 
Spouse program in March 2009.  The Key Spouse program was developed as a Quality of Life 
initiative out of the concern for Air Force Families.  The Key Spouse Program is first and 
foremost a Commander’s program.  (See the Commander and First Sergeant Reference Guide for 
a general overview of the objectives of this program.)  
 
 From a legal perspective Key Spouse members are volunteers whose services can be accepted 
by the DoD Components in accordance with 10 U.S.C. 1588, implemented by DoDI 1100.21, 
Voluntary Services in the Department of Defense.  Certain voluntary services may be accepted in 
programs providing services to military members and their families IAW AFI 36-3009, Airman 
and Family Readiness Centers.  Volunteer services to support Air Force MWR programs may be 
accepted IAW guidance found in AFI 34-101, Air Force Morale, Welfare and Recreation 
Programs and Use Eligibility, para 5.1, Volunteers.   Once appointed by the unit commander, 
Key Spouse volunteers must complete Key Spouse training and sign a DD Form 2793, Volunteer 
Agreement.  Once Key Spouse volunteers complete these requirements, and their services are 
accepted by the appropriate authority (usually the Installation Commander), they are considered 
to be federal employees for limited purposes including compensation for work-related injuries, 
and for purposes relating to tort claims with respect to services they provide that are within the 
scope of the voluntary services accepted.  Under 10 U.S.C. 1588, when they perform official 
duties as volunteers they receive Federal Tort Claims Act (FTCA) and Federal Employees 
Compensation Act (FECA) protection. 
 
Key Spouse duties generally include peer-to-peer support to unit families, service as a link 
between unit leadership and families, providing information and referral assistance to families, 
troubleshooting issues and reporting back to families and/or the unit team, serving as role 
model/mentors for unit spouses, and providing feedback regarding family readiness issues and 
other duties as assigned by the appropriate commander.   
 
Although Key Spouse volunteers are treated as employees for limited purposes in order to 
accomplish official duties and objectives.   Key Spouse (and other volunteers), may not be 
placed in policy-making positions, nor can they supervise paid employees or military personnel.  
Key Spouse appointees may not perform inherently governmental functions, nor can they 
obligate government funds (neither APFs nor NAFs).  Supervision is required comparable to 
compensated employees providing similar services.  Volunteers cannot be accountable for the 
management, quality, financial solvency, and health/safety of an installation program or activity.  
These limitations apply to all services provided by volunteers including Key Spouse participants.  
(See the cited references above for more detailed information, limitations, as well as guidance on 
accepting volunteer services.) 
 
The question often presented concerns use of Government facilities, desk space, computers, 
email, telephones, smart phones, tablets, supplies, equipment, access to Privacy Act (PII) 

https://www.my.af.mil/gcss-af/USAF/AFP40/d/s6925EC1332460FB5E044080020E329A9/Files/KS%20Commanders%20First%20Sergeants%20%20Reference%20Guide_5%20Feb%2009.pdf


protected information, and use of Government vehicles (GOVs).  When providing official 
services  Key Spouse volunteers are IAW 10 U.S.C. 1588, considered to be employees of the 
Federal Government for purposes of the Privacy Act (10 U.S.C. 1588(d)(C).  As a result, they 
may use and have access to Government facilities, equipment and supplies as needed to 
accomplish assigned duties. This includes authority to operate GOVs or leased administrative 
vehicles (if the Key Spouse/volunteer has a valid driver’s license), limited to official business 
only. (See also DoDI 1100.21 and AFI 34-101, referenced above and AFI 24-301, Vehicle 
Operations.)  
 
You should be aware that DoD 4500.36R, Management, Acquisition, and Use of Motor 
Vehicles, C2.5.3.2.6.6, provides: “Spouses and dependents are not permitted to operate the 
vehicles unless they are a licensed uniformed Service member, Federal employee, or authorized 
contractor hired to drive DoD administrative motor vehicles.”   In our opinion the restrictions 
found in DoD 4500.36R referenced above is intended to  relate to spouses in their capacity/status 
as dependents and not when  spouses are serving  as volunteers whose services to perform 
official duties has been readily accepted by the appropriate commander or other acceptance 
authority.  Unfortunately at present we have been unable to find clear regulatory guidance in Air 
Force Instructions that addresses the volunteer operation of GOVs.  However, as previously 
stated we perceive that DoD policy found in DoDI 1100.21, para 5.2.4, clearly authorizes 
volunteers (if otherwise licensed and qualified) to operate GOVs.  Para 5.2.4, also provides: 
“Volunteers who are assigned to operate administrative vehicles shall be required to complete 
the same training and screening and maintain the same qualifications as other government 
employees who drive comparable vehicles.”   It goes without saying that caution and the exercise 
of sound judgment should be exercised whenever anyone authorizes the use of GOVs to 
accomplish official duties.  Supervisors of Key Spouse and other volunteers should determine in 
advance that such usage is absolutely necessary in order to accomplished official duties and 
assigned tasks before authorizing the use of GOVs.     
  
Access to Privacy Act information (such as duty rosters and deployment lists), is not a prohibited 
disclosure so long as the disclosure is in connection with the performance of volunteer services 
as a Key Spouse and the disclosure is to someone with a need to know in order to conduct 
official duties.   The duty and responsibility to safe guard PII and deployment related information 
regarding installation military personnel cannot be stressed enough.  Those involved in Key 
Spouse programs should be encouraged to contact the installation Staff Judge Advocate office 
for guidance regarding specific issues related to use of equipment and facilities, and access to PII 
information, as well as for guidance in general regarding Key Spouse related duties and 
responsibilities. 
 
Access to Air Force Information Systems (IS) is usually necessary in order for Key Spouse to 
accomplish official duties.  AFMAN 33-282, Computer Security, para 4.2, includes Key Spouse 
as authorized users of Air Force IS.  The appointing commander for Key Spouse participants 
should indicate that Key Spouse volunteers require and should be granted access to DoD 
computer systems/networks that includes the issuance of a network email account in order to 
perform Key Spouse volunteer duties.   As a prerequisite to being given an email account and 
access to DoD computer systems, Key Spouse volunteers must complete training similar to 
requirements imposed on military, civilian personnel, contractors, and other individuals who 



seek access to Air Force IS.  Accordingly, Information Assurance (IA) training, PII and other 
required training must be accomplished prior to being granted access to Air Force IS.  AFI 36-
3009, para 3.8.4.3, places responsibility with  Airmen and Family Readiness Centers (A&FRC’s) 
to provide Key Spouse training on a quarterly basis or as requested by the installation leadership.   
A&FRC personnel should be able to advise and assist Key Spouse and all other volunteers 
regarding training requirements related to the performance of official duties.   AFI 34-101, 5.3, 
Training and Management, provides that MWR activities train volunteers to adequately handle 
the responsibilities assigned to them. 
 
After completion of all training requirements, Key Spouse and other volunteers should apply to 
receive a Volunteer (Network Access) Card called a Volunteer Logical Access Credential 
(VoLAC).  A pilot program called the Logical Access Credentials for DoD Volunteers (Pilot  
Program)  was begun in 2008. Although the attached Memorandum indicates the pilot program 
was for three years, the VoLAC (Pilot) Program remains in effect. (Insert Memo link)  
Accordingly, the VoLAC is considered a permanent part of the DoD Identity Credential 
program.  Until additional DoD policy guidance is published the authority found in the 2008 
referenced Memo is controlling and remains in effect.  
 
 Assistance in applying for the VoLAC should be obtained from the A&FRC.  As a dependent of 
a military member, Key Spouse members should already be enrolled in the Defense Enrollment 
Eligibility Reporting System (DEERS), however, DEERs enrollment does not automatically 
include VoLAC access for spouses.  Accordingly, Key Spouse and other volunteers should apply 
for VoLAC in order to be granted access to DoD unclassified networks (.mil email account), in 
order to be able to perform and accomplish official duties.   A VoLAC gives volunteer Key 
Spouse network access only.  Key Spouse will need to continue to use their Government issued 
Identification Card (ID) in order to obtain access to Air Force installations, the BX, Commissary, 
and Air Force MWR programs and facilities, etc.  The following link provides a Power Point 
overview of the VoLAC program that may be helpful in understanding the VoLAC process as 
well as the requirements that Key Spouses and other volunteers may encounter as they seek to 
obtain VoLAC access to Air Force IS.  (VoLAC PowerPoint link) 
 
Key Spouse Program participants often find themselves involved in fundraising activities to 
support various installation programs and events to benefit our Airmen, family members and 
others involved in the installation military community.  AFI 36-3106, Fundraising Within the Air 
Force, provides that the Installation Commander is the approval authority for all fundraising 
activities on Air Force installations.  AFI 34-223, Private Organization (PO) Program, should 
also be consulted for guidance and limitations imposed on PO fundraising activities/events that 
may be conducted on Air Force installations.   We envision that most Installation Commander 
approved fundraising activities/events that would involve Key Spouse volunteers are those that 
are conducted primarily on the installation for the benefit and support of organizations composed 
primarily of Air Force employees or their dependents when fundraising among their own 
members or dependents.  (See AFI 34-3106, Table 1, Rule 3 & 4, and Notes 2, 3, and 4.)  
Official endorsement is authorized for fundraising related to internal programs on the installation 
that involves primarily DoD/Air Force employees and their families whereby the fundraising 
also benefits DoD/Air Force employees and their families.   
 



Key Spouse participants and all Government employees should exercise extra caution if any 
fundraising is to be conducted off the installation or in support of an off-base fundraising 
campaign.  If this is the case then those involved must not act or appear to act in any official 
capacity for the Air Force or the respective installation.  The Joint Ethics Regulation (JER) 
5500.7-R, para 3-210 a, provides that DoD employees (that would include Key Spouse 
participants if acting on behalf of the installation), shall not officially endorse or appear to 
endorse membership drives or fundraising for any non-Federal entity except for the organizations 
which are specifically listed in 3-210.a.  Those organizations generally include the Combined 
Federal Campaign (CFC), Air Force Assistance Fund organizations, Air Force Village, Air Force 
Aid Society, the General and Mrs. Curtis E. Lemay Foundation, and disaster relief campaigns 
approved by the Office of Personnel Management (OPM).  Key Spouses should exercise 
particular caution when they are acting on behalf of a private organization (such as a spouses’ 
club) to make it clear to all involved that they are not acting in their official Key Spouse capacity 
during specified activities.  Key Spouse should be encouraged to consult with the installation 
Staff Judge Advocate Office for guidance and advice regarding limitations on 
fundraising/soliciting for donations and especially if the fundraising activity is to take place off 
the installation in the local community or if support is for private organizations or other non-
federal entities.    
 
Hopefully the guidance provided herein addresses and helps to resolve some of the more 
common questions that usually confront new Key Spouse volunteers.   However, this opinion is 
not intended to replace legal research that may be needed to address a specific issue or concern 
that may be presented at your installation.   Keep in mind that the Key Spouse program has 
support from the Chief of Staff down to unit commanders at the installation level.  Accordingly, 
as members of the Air Force legal community it is in everyone’s best interest to provide timely 
and professional assistance and advice when questions arise  regarding Key Spouse and related 
volunteer issues. Key Spouse is an official Air Force program whose volunteers freely provide 
their time, talents and service in support of Commander initiatives and installation programs that 
are designed to improve the quality of life for all members of the Air Force family as well as to 
enhance mission readiness and reinforce a sense of Air Force community.  Legal support to this 
important Commander’s program can help keep things on track.  Working with commanders and 
Key Spouse in a timely and professional manner to help resolve related program issues can also 
be anticipated to help enhance the relationship between the installation legal team and the entire 
Air Force installation community. 
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