
TRANSPORTATION 
 
Whether Air Force Employees and Non-A&AS Contractor Employees May Share Ground 
Transportation for Duty-Related Travel 
 
 
This memorandum responds to your 4 March 2011 request for an opinion on whether it would be 
permissible for Air Force employees to share ground transportation (to include by POV, GOV, 
contractor company car, and/or rental car) with non-Advisory and Assistance Services (A&AS) 
contractor employees for duty-related travel, such as to attend an off-base meeting or a 
temporary duty (TDY) location, where the contract contains a provision for reimbursement of the 
contractor for travel expenses and the employees are willing to share the transportation. 
 
Background 
 
A November 2000 Opinion of The Judge Advocate General of the Air Force analyzed the 
question of whether Air Force employees and Advisory and Assistance Services (A&AS)1 
contractor employees could share ground transportation in furtherance of official duties.  See 
Opinion of The Judge Advocate General of the Air Force (OpJAGAF) 2000/78, 1 November 
2000.  The opinion concluded the employees could share ground transportation, so long as the 
Government agreed in the contract to reimburse the contractor for travel expenses and “when 
both parties agree to share their transportation.”  Id.  Noting the rule that the Government shall 
provide transportation to its employees who are carrying out official duties,2 the opinion 
nevertheless explained that: 
 

In A&AS contracts, the Government has agreed to reimburse the contractor for 
travel expenses.  Thus, if the contractor acquires transportation that can be shared 
with Government employees and both the contractor and the employee agree with 
the idea, then we believe that the transportation can be shared because it clearly 
occurs at Government, not contractor, expense.  In this case, the responsibility for 
providing official travel has not been improperly shifted to the contractor . . . .  

                                                           
1 The Federal Acquisition Regulation (FAR) defines advisory and assistance services as “those 
services provided under contract by nongovernmental sources to support or improve: 
organizational policy development; decision-making; management and administration; program 
and/or project management and administration; or R&D activities.  It can also mean the 
furnishing of professional advice or assistance rendered to improve the effectiveness of Federal 
management processes or procedures (including those of an engineering and technical nature).  
In rendering the foregoing services, outputs may take the form of information, advice, opinions, 
alternatives, analyses, evaluations, recommendations, training and the day-to-day aid of support 
personnel needed for the successful performance of ongoing Federal operations.”  FAR 2.101. 
2 See Joint Ethics Regulation (JER), DoD 5500.7-R, para. 4-100a (stating that “Official travel by 
DoD employees shall be funded by the Federal Government except that DoD Components may 
accept official travel benefits, including in kind subsistence and accommodations and payments 
or reimbursements of expenses, from non-Federal sources as provided in this Chapter of this 
Regulation”). 



Conversely, if the Government employee has Government-provided 
transportation that can be reasonably shared with A&AS contract personnel, the 
transportation is again being provided for both at Government expense.  The 
contractor does not receive a “windfall” or a “free ride” because the contractor 
could have obtained the same transportation benefit directly from the 
Government. 
 

Id.  In reaching this conclusion, the opinion reasoned that an A&AS contract is “distinguishable” 
from a non-A&AS contract.  Specifically, “[i]nstead of an ‘arms length’ relationship, A&AS 
contracts envision a close working relationship between Government and contractor employees . 
. . . A&AS contractor personnel ordinarily share a close working relationship with Government 
employees, to the point where they are often co-located in the same office.”  Id. 
 
Five months after this opinion about Air Force and A&AS contractor employees sharing ground 
transportation, AFMCLO/JA asked whether Air Force and non-A&AS contractor employees 
could share ground transportation as well.  See OpJAGAF 2001/22, 18 April 2001.  
AFMCLO/JA suggested that the same logic from the shared transportation opinion concerning 
A&AS employees could apply to “all cost-reimbursement contracts where government 
employees and contractor personnel work closely together,” i.e., to non-A&AS contracts.  Id.  
The OpJAGAF found no legal basis that prohibited such sharing of ground transportation, but 
noted that there might be policy reasons against allowing such sharing of transportation, 
including potential expanded Government liability in the event of vehicle accidents.  
Accordingly, AF/JA referred the matter to the Headquarters Air Force Directorate of 
Transportation, Vehicle and Equipment Division (AF/ILTV).  To date, it is unknown if AF/ILTV 
ever made a formal policy decision on this issue. 
 
Discussion 
 
AFPEO/HJA has asked us to re-visit the Air Force’s shared transportation policies on the 
grounds that many Air Force employees share office space with non-A&AS contractor 
employees.  Indeed, a large number of logistics, product, and test centers in the Air Force rely on 
non-A&AS contractors to support programs, projects, and activities.  One of the most significant 
changes to the government work environment in the last fifteen years is the meteoric expansion 
of the use of support services contractors.3  These support services contractors often work within 
government work spaces, side-by-side with the government employees of the program they 

                                                           
3 Much of the increase in the use of services contracts is associated with the war on terrorism and 
support of overseas contingency operations.  GAO concluded that “[t]o meet military 
requirements during a period of increased operations without an increase in active duty and 
civilian personnel, DoD has relied not only on reserve personnel activations, but also on 
increased use of contractor support in areas such as management and administrative services, 
information technology services, medical services, and weapons systems and base operations 
support.”  GAO Report to Congressional Committees No. 07-631, Defense Budget: Trends in 
Operation and Maintenance Costs and Support Services Contracting, May 2007 at 15.  The GAO 
noted that the monetary value of DoD services contracts rose by 73% between 2000 and 2005.  
Id. 



support.  Most, if not all, of these non-A&AS services contracts contain provisions that prescribe 
reimbursements for the contractors’ travel expenses.  In such situations, non-A&AS contractors 
arguably are not that “distinguishable” from A&AS contractors.  Cf.  OpJAGAF 2000/78. 
 
Whether the contractor employee works pursuant to an A&AS contract or a non-A&AS contract, 
may not be that significant.  In 1998, the Office of Government Ethics (OGE) issued an opinion 
regarding Government and contractor employees sharing duty-related transportation.  See Office 
of Government Ethics 98 x 8, Letter to a Private Organization (25 Jun 1998).  That opinion 
discussed three examples involving shared transportation, but the opinion was silent as to 
whether the contractors involved were A&AS or non-A&AS contractor employees.  Instead, 
OGE determined that: 
 

unless the contractor knows that transportation under these circumstances is 
permitted by the terms of the contract with the Government, or that the 
Government has agreed to reimburse the contractor for this transportation, or that 
it has been approved in advance by the Government for acceptance under some 
statutory gift authority, the contractor should not ordinarily be providing ground 
transportation such as that described above in connection with an agency 
employee’s official duty. 
 

Id. (emphasis added).  Importantly, the three examples of shared duty-related transportation that 
OGE described could very easily involve either A&AS or non-A&AS contractor employees: 
“transportation in a company vehicle . . . to the contractor’s facility, in connection with a 
program review;” “transportation in a company vehicle between two facilities of a contractor that 
are several miles apart, to conduct a plant inspection;” and “transportation in cars rented by the 
contractors for travel by its employees along with Government officials from an airport to the 
contractor’s remote site, for a meeting of Government and contractor personnel.”  See id.  Thus, 
OGE’s opinion implicitly suggests that the distinction between A&AS and non-A&AS 
contractor employees is not necessarily determinative on the question of whether Air Force and 
contractor employees may share ground transportation to official events.  On the contrary, since 
“transportation received in connection with the performance of official duty generally [has] the 
effect of reducing official Government expenditures[,] . . . the matter must be resolved under . . . 
appropriate agency legal arrangement.”  Id. 
 
Air Force personnel who need to attend off-base meetings4 and go on TDYs in furtherance of 
their official duties often find themselves attending the same meetings and going on the same 
TDYs as the non-A&AS contractor employees with whom they work on a particular program, 
project, or activity.  Air Force personnel who attend such meetings and go on such TDYs may be 
authorized to travel, inter alia, by GOV, rental car, or POV.  Joint Travel Regulation (JTR), 
Chapter 2, Part A, para. C2001A; Joint Federal Travel Regulation (JFTR), Chapter 3, Part A, 
para. U3001.  That ground transportation must be at Air Force expense.  See JER, DoD 5500.7-
R, para 4-100a; see also JTR, Chapter 1, Part A, para. C1050B.2.a (stating that “[a]n employee 
must not be directed to perform official travel . . . [a]t personal expense”); JFTR, Chapter 3, Part 

                                                           
4 This opinion assumes that such an off-base meeting is not a “meeting” as defined 41 C.F.R. § 
304-2.1 for purposes of 31 U.S.C. § 1353. 



A, paras. U3000.B and U3001 (discussing reimbursable travel expenses, and noting that “POC 
operating expenses ordinarily are reimbursed through a mileage allowance”).  The non-A&AS  
contractor employees attending the same meetings and going on the same TDYs similarly may 
travel by a company car, rental car, or POV.  If the contract provides a provision for 
reimbursement for travel expenses, the Air Force will ultimately fund the non-A&AS contractor 
employee’s travel as well.  Thus, the Air Force may end up paying for multiple trips to the same 
official event. 
 
However, if the non-A&AS contractor employee offered the Air Force employee a ride in the 
contractor employee’s POV, a rental car paid for by the contractor employee’s employer, or the 
company car to attend the off-base meeting or to go on the TDY, the Air Force employee should 
be able to legally accept that ride.  Because the contract provides for reimbursement of the 
contractor’s travel expenses, the Air Force is funding the travel.  Cf. OpJAGAF 2000/78 (noting 
that Air Force and A&AS contractor employees sharing transportation provided by the contractor 
under a contract in which the Air Force has agreed to reimburse the contractor for its travel 
expenses is permissible because the shared transportation “clearly occurs at Government, not 
contractor, expense”).  Accordingly, the Air Force would be funding the Air Force employee’s 
official travel as well, IAW JER 4-100a.  Likewise, if the Air Force employee offered the non-
A&AS contractor employee a ride in the Air Force employee’s POV, a rental car paid for by the 
Air Force, or a GOV to the off base meeting or to go on the TDY, the contractor employee 
should be able to legally accept such a ride since he/she would have been reimbursed his/her 
travel expenses had he/she used another mode of transportation.  OpJAGAF 2001/22 found no 
legal basis why Air Force and non-A&AS contractors should not be allowed to make such travel 
sharing arrangements.  With regards to policy objections, the Headquarters Air Force, Logistics, 
Installations and Mission Support, Directorate of Logistics (AF/A4L), the successor organization 
to AF/ILTV and the proponent of AFI 24-301 (Vehicle Operations), in a memorandum of 28 
July 2011, stated that: 
 

We concur with your finding that it is permissible for AF personnel to share 
ground transportation with AAS and non-AAS contractors.  AF-provided ground 
transportation for contractors not on a cost reimbursable contract will be limited 
to a space available basis. 
 

Nothing in the foregoing is meant to suggest that sharing ground transportation by Air Force and 
contractor employees should be mandatory, advisable, or encouraged.  In many situations, valid 
reasons may exist why Air Force employees and contractor employees may wish to not share 
transportation.5  Moreover, under certain circumstances, it may be inappropriate for the parties to 
share transportation.  See, e.g., DoD Standards of Conduct Office pamphlet, “Ethics Issues in 
Government-Contractor Teambuilding,” 15 Jul 99, page 40 (noting that “[t]here may be an 
appearance problem that requires discussion with an ethics counselor if, for example, this 

                                                           
5 OpJAGAF 1996/158, 18 October 1996, noted that “[s]ituations where a contractor’s assistance 
would merely be more convenient or economical to the government do not justify acceptance.  
The potential complaints from taxpayers, competing contractors, news media, and others about 
appearances of special interest and preferential treatment outweigh any purported economic 
savings.” 



arrangement occurs frequently or the DoD employee is making official decisions affecting the 
contractor”).  Supervisors and employees, with the assistance of their ethics counselors, should 
be able to identify those situations and handle them accordingly.  However, shared ground 
transportation could be a permissible option in those cases where the contract contains a 
provision that provides for reimbursement to the contractor for its travel expenses and the Air 
Force and non-A&AS contractor employees are willing to share ground transportation, and no 
other grounds exists as to why this shared transportation arrangement would be ill-advised. 
 
For the foregoing reasons, the practice of Air Force employees sharing ground transportation (to 
include by POV, GOV, contractor company car, and/or rental car) with non-A&AS contractor 
employees for duty-related travel, if the contract provides for reimbursement for the contractor’s 
travel expenses and both parties are willing to share transportation, is legally permissible. 
 
 
OpJAGAF 2011/9  27 July 2011 


