
RECOUPMENT 
 
Recoupment of Advanced Education Assistance for Officers Discharged for Failure to Complete 
Initial Skills Training (IST) 
 
 
This is in response to your request for our opinion as to the recoupment liability of officers 
discharged for failure to complete initial skills training IAW AFI 36-3207, Separating 
Commissioned Officers, AFGM.1  Your specific question is whether an officer discharged under 
the aforementioned AFGM is subject to recoupment if the officer entered into an agreement for 
educational assistance, special pay or bonus prior to 1 Apr 06.  In this opinion, we will address 
that question as well as the broader issue of the rules and policies that govern recoupment of 
educational assistance provided to officers who are discharged as training eliminees. 
 
We begin with an examination of the law and governing directives that were in place before 1 
Apr 06.  Section 2005 of Title 10, United States Code (prior to its amendment by the 2006 
National Defense Authorization Act), provided that if a person receiving education assistance, 
special pay, or a bonus specified in the law “voluntarily or because of misconduct, fails to 
complete the period of active duty specified in the agreement, or fails to fulfill any term or 
condition prescribed pursuant to paragraph (4), such person will reimburse the United States in 
an amount that bears the same ratio to the total cost of advanced education provided such person 
as the unserved portion of active duty bears to the total period of active duty such person agrees 
to serve . . .”2  The contract entered into by persons entering the Air Force Academy during this 
period (USAFA Form 0-205) included a provision which adopted the statutory language virtually 
verbatim.  The ROTC contract used at the same time (AF 1056) included the following provision 
at paragraph 13i 
 

i.  I understand that if I voluntarily, or because of misconduct, or other 
circumstances within my control, fail to complete the period of active duty 
specified in this contract, either as an officer or in enlisted status, I will reimburse 
the United States in an amount that bears the same ratio to the total cost of 
advanced education provided to me as the unserved portion of active duty bears to 
the total period of active duty I agreed to serve.  Misconduct separation may be 
initiated by the Air Force in accordance with its governing directives for 
substandard duty performance, unacceptable conduct, moral or professional 

                                                           
1  We note that certain correspondence circulating within the personnel community and 
Secretariat suggests that the reclassification and discharge of training eliminees pursuant to the 
AFGM is a force reduction program.  Just to clarify, it is not part of the Air Force’s FY10/11 
force management program, but is a permanent program designed to recommend whether 
officers eliminated from initial skills training (IST) should be reclassified into a new career field 
or discharged. 
2The current law now provides “that if a person does not complete the period of active duty 
specified in the agreement, or does not fulfill any term or condition prescribed in paragraph (4), 
such person shall be subject to the repayment provisions of section 303a(3) of Title 37 . . .”  10 
U.S.C. 2005 (a)(3).  37 U.S.C. 303a (3)(1)(A) is reproduced elsewhere in this opinion. 



dereliction, or in the interest of national security.  This includes sentence by court-
martial or separation in lieu of trial by court-martial. 
 

Although the recoupment provisions of 10 U.S.C. 2005 were superseded/repealed by the 2006 
NDAA, they remain in effect, pursuant to a “savings clause,” for monies obligated to be paid by 
the government prior to 1 Apr 06.  Public Law 109-163, Section 687 (f), 119 Stat. at 3336, 
recorded at 10 U.S.C. 510 note.  One of the provisions of that law quoted above is that 
recoupment is provided in the event the member should fail to fulfill any term or condition 
prescribed by the contract to protect the interests of the United States.  In this regard, the officers 
who are eliminated from training and who have received financial educational assistance are 
obligated by law and contract to complete a specified number of years on active duty. 
 
In our opinion, the statutory language in the previous version of 10 U.S.C. 2005 – “or fails to 
fulfill any term or condition prescribed pursuant to clause (4)” – coupled with the provisions 
incorporated into the USAFA and ROTC contracts, provides sufficient authority to recoup from 
training eliminees who have failed to fulfill their contractual service obligation.  We do not agree 
that the language in the first part of paragraph (a)(3) of Section 2005 (voluntarily or because of 
misconduct, fails to complete the active duty specified in the agreement . . .) restricts the basis 
for recoupment solely to clearly voluntary requests or criminal misbehavior.  Indeed, the 
provision in the ROTC contract states that “if I voluntarily, or because of misconduct, or other 
circumstances within my control, fail to complete the period of active duty specified . . .” 
[emphasis added] he/she “will reimburse the United States . . .”  Thus, it is our opinion that 
officers who are eliminated from training for behavior or other circumstances within their control 
are subject to recoupment IAW the previous 10 U.S.C. 2005.  We note at this point that the 
USAFA contract does not contain the additional language of “other circumstances within my 
control.”  Nevertheless, we believe the same rationale applies, as Section 2005 provides for 
recoupment for failure to fulfill any term or condition prescribed by the Secretary concerned. 
 
Moreover, even if we were restricted to “misconduct” as a basis for recoupment, we note that 
term as defined in OpJAGAF 1989/35, includes “professional derelictions and substandard duty 
performance when the performance is within the member’s ability to control.”  Whether a 
trainee’s elimination is the result of outright misconduct or other behavior or circumstances 
within the officer’s control, we believe that recoupment is authorized in conjunction with a 
training eliminee discharge even when the officer executed a contract prior to 1 Apr 06.  
 
Having answered that, the tougher question may be what are “circumstances within the officer’s 
control?”  Unfortunately, a precise laundry list to include every circumstance is not possible; a 
determination will have to be made on a case by case basis.  Certainly, where the officer’s 
behavior or decision making was a voluntary act not controlled by outside influences or sources 
we would normally characterize that behavior as within the officer’s control.  The best advice we 
can provide is to consult with this office where any question remains. 
 
One other issue that has been raised with regard to recoupment from training eliminees is the 
broader issue of when recoupment is appropriate.  In our view, the statute and regulatory 
guidance addresses that issue.  Section 303a of Title 37, United States Code, states the following 
at paragraph (e)(1)(A) and (B): 



 
(e)  Repayment of Unearned Portion of Bonuses and Other Benefits When 
Conditions of Payment Not Met; Termination of Entitlement to Unpaid Amounts. 
(1) 
(A)  Except as provided in paragraph (2) a member of the uniformed services who 
receives a bonus or similar benefit and whose receipt of the bonus or similar 
benefit is subject to the condition that the member continue to satisfy certain 
eligibility requirements shall repay to the United States an amount equal to the 
unearned portion of the bonus or similar benefit if the member fails to satisfy the 
eligibility requirements, unless the Secretary concerned determines that the 
imposition of the repayment requirement and termination of the payment of 
unpaid amounts of the bonus or similar benefit with regard to the member would 
be contrary to a personnel policy or management objective, would be against 
equity and good conscience, or would be contrary to the best interest of the 
United States. 
(B)[1]  The Secretary concerned may establish, by regulations, procedures for 
determining the amount of the repayment required under this subsection and the 
circumstances under which an exception to the required repayment may be 
granted.  The Secretary concerned may specify in the regulations the conditions 
under which an installment payment of a bonus or similar benefit to be paid to a 
member of the uniformed services will not be made if the member no longer 
satisfies the eligibility requirements for the bonus or similar benefit.  For the 
military departments, this subsection shall be administered under regulations 
prescribed by the Secretary of Defense. 
 

In our opinion, this provision makes clear that the presumption regarding recoupment is that 
recoupment will be sought in most cases where an officer fails to fulfill the contractual 
requirement(s).  It is only if the Service Secretary were to determine that the impositions of the 
repayment requirement would be contrary to a personnel policy or management objection, would 
be against equity and good conscience, or would be contrary to the best interest of the United 
States, that recoupment would not be pursued.  The implementing guidance issued by DoD 
mirrors that approach.  The 21 May 08 DoD policy memorandum on the subject provides as 
follows: 
 

Pursuant to this policy memorandum, a member who fulfills the requirements 
specified in a written agreement related to the member’s receipt of a pay or 
benefit is entitled to the full amount of the pay or benefit specified under that 
agreement.  (37 U.S.C. § 303a(e); DSD policy memorandum, dated April 8, 
2005.)  Any failure to fulfill the service requirements specified in the written 
agreement may result in termination of the agreement and the member’s 
repayment of an unearned portion of the pay or benefit.  As a general rule, 
repayment will not be sought if the member’s inability to fulfill the eligibility 
requirements is due to circumstances determined reasonably beyond the 
member’s control. 
 



The memorandum then goes on to specify certain exceptions where recoupment should not be 
sought.  Additional exceptions were added by the DoD memorandum dated 6 Feb 09.  The latest 
provision of the DoD Financial Management Regulation (DoD FMR) reiterate this policy, to 
include Table 1, where it is made clear that the ultimate decision whether to recoup will be 
subject to the discretion of the Secretary concerned. 
 
So what does all this mean with regard to the policy that should apply to recoupment of 
educational assistance paid to training eliminees?  The AFI 36-3207 AFGM dated 13 Apr 10 
states: 
 

Unless waived by SecAF or delegee, officers separated under this provision are 
subject to recoupment of educational assistance, special pay or bonus money 
received.  Nothing in this AFGM changes existing recoupment criteria and 
procedures. 
 

Thus, as with other separations involving officers who have received educational assistance and 
failed to fulfill contract requirements, the presumption with training eliminees is that recoupment 
will be pursued unless a valid reason exists not to do so.  The ultimate decision whether to 
recoup belongs to the Secretary.  In that regard, we would caution against the use of blanket 
exceptions being created as opposed to what we believe would be a more appropriate case by 
case analysis.  Certainly, AFPCI 36-112, paragraphs 2.3.1.6 and 3.2.3.2, provide that the panel 
members who make up the reclassification boards will consider the educational investment made 
by the Air Force and made a recommendation as to recoupment in every case, as appropriate, 
where discharge is recommended.  We believe that such an individual analysis of each case is the 
proper methodology to be used in recommendations to, and determinations by, the Secretary. 
 
This opinion has been coordinated with HQ USAF/JAA. 
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