
AF RESERVE 
 
World Class Athlete Program AGR Billets 
 
 
This memorandum responds to your request for our opinion whether a reserve component 
member placed on voluntary extended active duty under 10 U.S.C. § 12301(d) and performing 
Active Guard and Reserve (AGR) duties under 10 U.S.C. § 12310 or 10 U.S.C. § 10211 may 
serve in the World Class Athlete Program (WCAP).  In our opinion, reserve component members 
performing AGR tours may not.  To participate in the WCAP, reserve component members must 
be placed on voluntary extended active duty under 10 U.S.C. § 12301(d) alone without the 
limitations imposed by either Sections § 12310 or § 10211. 
 
10 U.S.C. § 717 authorizes the Secretary of Defense to permit and fund armed forces members 
training, attendance, and participation in the Olympic Games, Pan-American Games, Paralympic 
Games, other international amateur sport competitions, and qualifying events for such 
competitions.  Pursuant to 10 U.S.C. § 12301(d), reserve component members can be placed on 
voluntary extended active duty for purposes of performing all those duties performed by the 
regular component IAW 10 U.S.C. § 12314.  However, reserve component members placed on 
voluntary extended active duty pursuant to 10 U.S.C. § 12301(d) for the purposes of performing 
AGR duties, are limited to the duties of organizing, administering, recruiting, instructing, or 
training the reserve components (see 10 U.S.C. § 12310) or participating in preparing and 
administering the policies and regulations affecting reserve components at a headquarters 
responsible for reserve affairs (see 10 U.S.C. § 10211). 
 
Through AFI 34-277, World Class Athlete Program, the Air Force has established policy for 
qualified and selected Air Force personnel to train for, attend, and participate in those 
competitions specified in 10 U.S.C. § 717.  Air Force Reserve and Air National Guard personnel 
accepted into the WCAP are placed on voluntary extended active duty (see id. at para 11.1.2) 
pursuant to 10 U.S.C. § 12301(d).  Reserve component members selected for the WCAP are 
assigned to locations permitting expert coaching, training, and preparation for competition (see 
AFI 34-277, para. 6.2); are responsible for creating a training plan leading to U.S. national team 
selection in the particular sport of participation (see id. at para 7.3); are to remain competitive in 
their sport and continue to progress toward accomplishing pre-approved individual training goals 
(see id. at para 7.5); at a minimum are to report and perform duties required by the Services 
Squadron Commander (or director) at a duty location commensurate with training availability 
three days per quarter (see id. at para. 7.8); and are to “Contact local Air Force Recruiting Office 
to provide assistance as required or requested.  WCAP athletes will let the recruiting staff know 
that they are available to speak or assist at Air Force recruiting events (see id. at para. 7.9). 
 
When reserve component members are placed on voluntary extended active duty under 10 
U.S.C. § 12301(d) in conjunction with either § 12310 or § 10211, they are limited to performing 
specific duties in support of the reserve component.  None of the training, attending, and 
participating in sporting competition duties set out in AFI 34-277 is authorized by § 12310 or  
§ 10211.  The limited part-time recruiting assistance duties are also not authorized by § 12310 or 
§ 10211.  While such recruiting assistance for the reserve components is certainly important, 



DoD policy, as set out in DoDI 1205.18, Full-Time Support (FTS) to the Reserve Components, is 
that the reserve components will maintain a cadre of full-time personnel, including AGR 
personnel, responsible for recruiting. 
 
To summarize, to participate in the WCAP, reserve component members cannot be in AGR 
status under 10 U.S.C. § 12310 or 10 U.S.C. § 10211 but must be placed on voluntary extended 
active duty under 10 U.S.C. § 12301(d) alone. 
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