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TOPIC 
 
Applicability of accession medical standards to enlisted members selected for the Air Force 
Reserve Officer Training Corps (AFROTC). 
 
TEXT OF THE DECISION 
 
This opinion is in response to an inquiry regarding whether accession or retention medical 
standards should apply to AFROTC cadets who, prior to becoming cadets, are enlisted members.   
For the reasons set forth below, accession standards apply. 
 
BACKGROUND   
 
Confusion arose regarding which medical standards should apply to AFROTC cadets and members 
in the Nurse Enlisted Commissioning Program (NECP) due to the seemingly conflicting guidance 
in DoD and Air Force issuances.  AFROTCI 36-2011, Cadet Operations,1 indicates for 
commissioning purposes, medical examinations are valid for 24 months from the date of 
examination as annotated on the DD Form 2808, Report of Medical Examination,2 and Enlisted 
Commissioning Program cadets must be enlisted within 24 months of the date on their Air Force 
Form 422, Physical Profile Serial Report.3  The AFROTCI also refers to AFI 36-2013, Officer 
Training School (OTS) and Enlisted Commissioning Programs (ECPS),4 for physical requirements 
for students in this program.5  Accession medical standards apply to AFROTC cadets.6   
 
The medical community currently applies retention standards, as retention medical standards apply 
for enlisted members in the AFROTC and NECP programs, treating them as inter-service transfers.  
Accordingly, you have asked for clarification on the correct medical standards to apply for enlisted 
members who apply to become AFROTC cadets.    
 
GUIDANCE 
 
DoDI 6130.03, paragraph 4.c. states it is DoD policy to ensure individuals under consideration for 
appointment, enlistment, or induction into the Military Services are medically fit to serve.  
(emphasis added)  DoDI 6130.03 also lists the individuals to whom the accession standards would 
apply.  AFI 48-123, Medical Examinations and Standards,7 paragraph 4.2, does the same, although 
the language and order differs slightly.  Both instructions apply to applicants for appointment as 
commissioned officers in the Active and Reserve Components, as well as applicants for the Service 
                                                           
1 AFROTCI 36-2011, Cadet Operations, 1 July 2015 
2 Id., at paragraph 5.6.3.1. 
3 Id., at paragraph 5.6. 
4 AFI 36-2013, Officer Training School (OTS) and Enlisted Commissioning Programs (ECPS),4 23 October 2008, 
Incorporating Change 1, 22 December 2014 
5 AFROTCI 36-2011, at paragraph 5.10.1.1. 
6 DoDI 6130.03, Medical Standards for Appointment, Enlistment, or Induction in the Military Services, 28 April 
2010, Incorporating Change 1, 13 September 2011, Enclosure 2, paragraph 2.  
7 AFI 48-123, Medical Examinations and Standards, 5 November 2013. 



academies, Reserve Officer Training Corps, Uniformed Services University of the Health 
Sciences, and all other DoD Component special officer procurement programs.8   
 
DoDI 1215.08, Senior Reserve Officers’ Training Corps (ROTC), discusses medical examinations.  
As provided in paragraph 3.10.a: 
 

Thorough and complete medical examinations, in accordance with DoD Instruction 
6130.03, will be conducted before enrollment in the scholarship program or at the time of, 
or immediately before, enrollment in the advanced courses of a Military Department ROTC 
program.  Following medical qualification, these contracted cadets and midshipmen will 
maintain health and physical standards in accordance with DoD Instruction 6130.03 while 
in the scholarship program and in contract status. 

 
The Air Force has established a number of enlisted commissioning programs, such as AFROTC, 
Airman Education and Commissioning Program, NECP, AFROTC Airman Scholarship and 
Commissioning Program, AFROTC Professional Officer Course Early Release Program, Leaders 
Encouraging Airmen Development, and Scholarships for Outstanding Airmen to ROTC.9  Regular 
Air Force (RegAF) Airmen must separate from the RegAF in accordance with AFI 36-3208, 
Administrative Separation of Airmen,10 to accept the scholarships and enroll in an AFROTC 
program.11  NECP students must also pass the National Council Licensure Examination for 
Registered Nurses prior to commissioning and accessing into the Nurse Corps.12 
 
DISCUSSION 
 
AFROTCI 36-2011 provides a DoD Medical Examination Review Board physical is required for 
scholarship activations, and lists criteria to determine whether the individual in question meets or 
does not meet medical accession standards based on DoDI 6130.03 and AFI 48-123.13  Accession 
physicals remain valid until, and may be used for, commissioning unless there is a change in 
medical status or a specialized examination is required for an AFSC (i.e., for pilots).  AFI 48-123, 
Chapter 7, discusses retention standards when transferring to the Air Reserve Component (ARC); 
however, this section relates to a RegAF member transferring to the ARC.  AFI 48-123, Chapter 
6, Flying and Special Operational Duty, states pilots of fighter, rotary wing, fixed wing, and 
remotely-piloted aircraft transferring from a sister service to an equivalent weapon system in the 
Air Force are considered trained assets.14   

                                                           
8 Other individuals to whom accession standards apply include:  applicants for enlistment in the Military Services; 
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14 See AFI 48-123, paragraph 6.21. 



Additionally, retention standards under AFI 48-123, Chapter 5, apply to personnel already serving 
as RegAF members.15  The same paragraph states for accessions and enlistments, the accession 
medical standards in Chapter 4 apply.  Although a RegAF enlisted member who applies for an 
ECP is “already serving,” that enlisted member is still required to separate to enroll in a 
commissioning program.  The member is then a cadet, i.e., an applicant for a commission, and 
must meet accession standards.   
 
The intent of the DoDI and complementary AFI provisions addressing accession standards apply 
to individuals who have not completed all the prerequisites for military service.  AFROTC cadets 
and NECP students who have not commissioned have not completed all the prerequisites for 
military service.  Accordingly, accession medical standards apply to these individuals.   
 
CONCLUSION  
 
Based on the foregoing, and consistent with our opinion in OpJAGAF 2018-2, it is our conclusion 
accession medical standards apply to AFROTC cadets and NECP students until they are 
commissioned, at which time retention medical standards apply. 
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