LEAVE

Legal Review of Denial of Emergency Leave

This responds to your request for our review of the following issues: (1) is a stillborn child an
immediate family member for purposes of emergency leave; (2) does the commander have the
discretion to deny emergency leave for the purpose of returning to the continental United States
(CONUS) for the burial of a stillborn child; and (3) did the commander properly exercise his
discretion in denying the military member emergency leave under such circumstances? Because
we answer the second question in the negative, we do not address the third issue.

You advise that the Air Force Aid Society (AFAS) recently assisted an Airman serving an
accompanied tour at an OCONUS installation with airfare expenses related to the burial of his
stillborn child. According to AFAS, “...the member’s commander denied emergency leave
because the child was stillborn and it was a personal choice for the member and family to bury the
child away from the permanent duty station.” AFAS provided a loan in the amount of $1,700 to
the member and his family for the cost of airfare to CONUS. AFAS believes that the stillborn
child should be considered an immediate family member for purposes of emergency leave and
travel, and that the commander should have approved the emergency leave and transportation
request.

For the purposes of emergency leave, an “immediate family member” under AFI 36-3003, Military
Leave Program (11 May 16), paragraph 4.1.3.1, includes the member's spouse as well as the
member or spouse’s parents (including stepparents); children (including illegitimate children and
stepchildren); brothers and sisters; sole surviving blood relative; and other persons in-loco-
parentis. We conclude that the member’s stillborn child falls within the meaning and intent of the
definition of immediate family member under the above guidance.!

The rules governing emergency leave are set forth in paragraph 4.1.3, its subparagraphs, and Table
4.2. Paragraph 4.1.3.5.1 indicates that unit commanders have the responsibility to “approve or
deny emergency leave on a case-by-case basis based on their knowledge of the circumstances.”
However, this apparent discretion must be considered in light of paragraph 4.1.3.10, which reads,
“The following table [Table 4.2] explains when to approve or disapprove emergency leave
requests.”

Table 4.2 contains 14 rules constructed in an “if-then” format. The predicate for the “if” portion
is, “If a member requests emergency leave ...” and the consequence is phrased, “then the unit
commander ....” Although some of the rules in this table include discretionary evaluations by the
commander even if the predicate is met, Table 4.2, Rule 2, reads as follows when predicate and

! The federal statute establishing emergency leave does not specifically list appropriate rationales, while DoDI
1327.06, defines “immediate family” as including, “...[s]ervice member’s ... children,” without further discussion.
A potentially relevant federal statute regarding stillbirth is 38 USC § 1965(10), where a service member’s “stillborn
child” is defined explicitly as an insurable dependent for the purposes of SGLI, but see 5 USC § 8701(d)(1)(B),
excluding “a stillborn child” from “family members” for the purposes of federal employee life insurance.



consequent are joined: “If a member requests emergency leave because of a verified death in the
member’s or spouse’s immediate family then the unit commander approves the request.”

After evaluating the apparent discretion provided by paragraph 4.1.3.5.1 in combination with the
mandatory nature of paragraph 4.1.3.10 and its table, we conclude that paragraph 4.1.3.5.1 is
intended to preserve the commander’s discretion in determining the facts of the case, and does not
represent discretion in overriding the consequence designated by the table once those facts, and
therefore the appropriate rule, are determined. This conclusion is reinforced by the inclusion of
broad predicates in Table 4.2, such as “If a member requests emergency leave because a severe or
unusual hardship may result from failure to return home the unit commander approves the request,”
which provide significant scope for commander discretion.

This conclusion is further reinforced by the fact that paragraph 4.1.3.5.1 contains a single
injunction for the commander to “approve or deny” emergency leave on a case-by-case basis.
Table 4.2 contains a number of rules which instruct the commander to deny emergency leave. For
example, Rule 11 indicates that if a member requests emergency leave to “... help harvest crops
or manage other business the unit commander denies emergency leave.” It seems unlikely that the
commander possesses discretion to grant emergency leave in circumstances otherwise plainly
prohibited, which would parallel an absence of discretion when the rules plainly instruct the
commander to approve such leave.

Of course, the commander retains the general discretion provided by AFI 36-3003, paragraph
3.1.2, which notes, “Leave is a right; however, unit commanders can deny leave due to military
necessity or when in the best interests of the Air Force.” However, this does not appear to match
the rationale of the commander as provided by AFAS: “...the member’s commander denied
emergency leave because the child was stillborn and it was a personal choice for the member and
family to bury the child away from the permanent duty station.” Additionally, when considering
the needs of the Air Force, it may be worthwhile to note that although “[a]uthorized transportation
expenses are chargeable” to the member’s unit’s TDY funds, both DoDI 1327.06 and AFI 36-3003
specifically prohibit denial of emergency leave because of inadequacy of unit funds.?

Rather than reflecting military necessity, the commander in the instant case appears to have made
a determination either (1) that the stillborn child was not a member of the immediate family of the
member, or (2) that the event was not appropriate for emergency leave despite falling squarely
under Rule 2.3 Because we conclude that the applicant’s stillborn child was properly a member of
his immediate family, we also conclude that under paragraph 4.1.3.10, Table 4.2, Rule 2, the
commander lacked discretion to deny emergency leave barring a supervening finding of military
necessity or the needs of the Air Force under paragraph 3.1.2. Therefore, the application should
have properly been approved.

The AFAS correctly notes that if the rules had been properly applied, the member and dependents
would have been eligible for government funded travel under AFI 36-3003, paragraph 4.1.3.9 and
its subparagraphs.

2 DoDI 1327.06, Enclosure 2, Section 1(j)(3)(c) and AFI 36-3003, paragraph 4.1.3.5.7.
3 That the decision of the member and spouse to bury their stillborn child outside Hawaii was a “personal choice”
rather than an “emergency.”
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