
FUNDED LEGAL EDUCATION PROGRAM 
 
Summary of Funded Legal Education Program Authority 
 
 
You asked whether the Air Force could create a program to send a graduate of the U.S. Air Force 
Academy (USAFA) directly to law school under the Funded Legal Education Program (FLEP).  
We conclude most new USAFA graduates could not enter participate in such a program because 
cadet service does not count toward the two years of active duty service required before an 
officer may be detailed to FLEP. 
 
Because you also asked about other options to send USAFA graduates to law school, we will 
take this opportunity to summarize and update our prior opinions on FLEP, including OpJAGAF 
2009/19, Steps Required to Implement Legal Education Program (LEP); OpJAGAF 2007/48, 
The Commissioned Officer Legal Education Program (COLEP); OpJAGAF 2001/23, Proposed 
USAFA Scholarship Program; OpJAGAF 2000/22, Funded Legal Education Program Age 
Requirement; OpJAGAF 1987/63, Funded Legal Education Program (FLEP) Eligibility; 
OpJAGAF 1983/70, Acceptance of Academic Award Money by AFIT Students, and OpJAGAF 
1976/58, Legal Training–Bootstrap. 
 
As you recognize, the FLEP statute—10 U.S.C.§ 2004—is the exclusive authority for the Air 
Force to detail officers to U.S. law schools as students pursuing the degree of bachelor of laws or 
juris doctor (J.D.).  See OpJAGAF 2001/23 (specific authority in 10 U.S.C. § 2004 precludes use 
of the more general authority to detail students under 10 U.S.C. § 9301); OpJAGAF 2007/48. 
 
The first issue, then, is whether cadet service counts toward the 10 U.S.C.§ 2004(b)(1) 
requirement that, “[t]o be eligible for detail . . . an officer must . . . have served on active duty for 
a period of not less than two years nor more than six years.”  While cadets may be treated as 
active duty for some purposes, 10 U.S.C. § 971(b) specifically prohibits counting USAFA cadet 
service toward fulfillment of statutory length-of-service requirements for an officer: “In 
computing length of service for any purpose, service as a cadet . . . may not be credited to . . . [a] 
commissioned officer of the . . . Air Force.”  This conclusion is consistent with our past 
application of the statute in OpJAGAF 1990/42, Military Service Status of a Foreign National 
AFA Cadet (cadet service did not count as active duty for naturalization under 8 U.S.C. § 1440) 
and OpJAGAF 2002/51, Interpretation of Department of Defense Instruction (DoDI) 1332.38 
(cadet service did not count for purposes of computing the 180-day pre-existing medical 
condition presumption); see Horner v. Jeffrey, 823 F.2d 1521 (Fed.Cir.1987)(en banc)(cadet 
service not creditable for civil service or military service retirement).  Thus, new USAFA 
graduates would not meet the FLEP active duty service requirement unless they had served on 
active duty prior to entering the Academy. 
 
At the other end of the period of availability, counting cadet service toward the minimum two 
years of service would also mean having to count cadet service toward the six year upper limit—
thereby making USAFA graduates eligible for FLEP only within two years of graduation.  This 
would be inconsistent with past Air Force application of the statute to allow USAFA graduates to 
participate in FLEP up to six years after they were commissioned. 



 
As currently implemented, FLEP provides for officers to attend law school in pursuit of a J.D. 
while receiving full pay and allowances and with the Government paying mandatory tuition and 
fees.  DoDD 1322.12, Funded Legal Education (2004).  As discussed above, the restrictions of 
10 U.S.C. § 2004 apply to any such arrangement.  Some other Air Force law school programs for 
officers, however, are not covered by the FLEP statute.  Graduate law programs are not covered 
because attendance is not “training leading to the degree of bachelor of laws or juris doctor.”   
 
Under the Excess Leave Program (ELP), officers attend law school in a non-pay status and are 
individually responsible for costs of the education.  37 U.S.C. § 502(b); AFI 51-101, Judge 
Advocate Accession Programs Ch. 3 (2000).  Without the Air Force providing either pay or 
tuition, officers participating in ELP are not considered to be detailed as students within the 
scope of the FLEP statute and are thus not subject to the statute’s restrictions.  Nor is ELP an 
educational leave of absence covered by 10 U.S.C. § 708, because participants do not receive 
even basic pay, as that statute would require.   
 
The Air Force could allow new USAFA graduates to attend law school under ELP.  AFI 51-101, 
Judge Advocate Accession Program ¶ 3.3.3 (2000) requires ELP applicants to have served on 
active duty for not less than two years as of the first day of classes.  However, that restriction is 
not required by law or by DoD publication and could thus be waived by AF/JAX or AF/JA.   
 
While in an excess leave status, participants may be permitted to accept scholarships pursuant to 
JER 202(b).  The requirements of 10 U.S.C. § 2603, as implemented by DoDI 1322.06, 
Fellowships, Scholarships, Training With Industry (TWI), and Grants for DoD Personnel (2007) 
and AFI 36-2302, Professional Development (Advanced Academic Degrees and Professional 
Continuing Education) (2001), have not been applied to scholarship offers during a period of 
excess leave, when the scholarship did not serve as the original basis for an officer’s request “to 
undertake the education or training contemplated by that fellowship, scholarship, or grant” under 
that statute.  Consequently, a scholarship accepted by an ELP participant need not include an 
agreement to serve on active duty for a period at least three times the length of the period of the 
education or training, as 10 U.S.C. § 2603 would require if it applied. 
 
Another conceivable full-time arrangement between the extremes of ELP and the current FLEP 
is pursuit of a J.D. while receiving pay and allowances, but with the member or an outside entity 
paying tuition and fees.  While we recognize a potential argument to the contrary, we conclude 
that such an arrangement would remain subject to 10 U.S.C. § 2004. 
 
According to the statute’s own terms, 10 U.S.C. § 2004 applies to any officer whom the Air 
Force details as a law student pursuing a J.D.  The Merriam-Webster definition of “detail” is “to 
assign to a particular task.”  In the military context, JP 1-02, DoD Dictionary of Military and 
Associated Terms (2010) uses “detail” this way in its definition of “assign,” which is consistent 
with the various Title 10, U.S.C., sections addressing detail of military personnel to particular 
duties or to other agencies.  E.g., §§ 375, 712, 713, 825.  Applying this ordinary meaning of the 
term, if Air Force personnel are assigned to attend law school pursuing a J.D. degree in a pay 
status, they have been detailed as students.  In contrast, ELP participants are not detailed or 
assigned, but are only permitted to attend law school in an unpaid leave status. 



 
The legislative history of 10 U.S.C. § 2004 also indicates Congress intended it to apply broadly 
to any detail of commissioned officers to pursue a J.D. with DoD providing either military pay or 
tuition.  Prior to the statute’s enactment in 1973, every appropriation act since fiscal year 1954 
included a prohibition on full-time paid legal training (off-duty assistance was permitted) for 
military personnel; the appropriation committee dropped that prohibition only because of the 
statute’s enactment.  H.R. Rep. No. 662, 93d Cong., 1st Sess., 224-25 (1973).  The typical 
statutory language was, “None of the funds provided in this Act shall be available for training in 
any legal profession nor for the payment of tuition for training in such profession.”  DoD 
Appropriation Act, 1972, Pub. L. No 92-204, § 718, 85 Stat. 716, 730 (1971).  OpJAGAF 
1976/58 reports this history and purpose of the FLEP statute to limit full-time legal training due 
to enumerated abuses in the 1950s and notes the caution that if FLEP safeguards are not applied 
or new abuses are reported, Congress will reinstate the prior absolute prohibition of military 
personnel attending law school at government expense. 
 
OpJAGAF 2001/23 considered whether 10 U.S.C. § 2603 could serve as an alternative to the 
FLEP statute if law school tuition and fees were paid through a scholarship or grant.  That statute 
provides, in part, “Notwithstanding any other provision of law, a fellowship, scholarship, or 
grant may . . . be made by a . . . fund . . . operated primarily for scientific, literary, or educational 
purposes to any member of the Armed Forces, and the benefits thereof may be accepted . . . for 
development of his recognized potential for future career service.”  The statute places certain 
limits on benefits and requires a service commitment.  The OpJAGAF distinguished FLEP as 
“legal education funded by the [G]overnment” versus 10 U.S.C. § 2603 as “privately funded 
tuition.”  We now question that distinction.  Our preceding discussion of the legislative history of 
the FLEP statute and its application to any detail of officers to pursue a J.D. indicate that the 
FLEP statute should be applied to any officer pursuing a J.D. in a pay status.  Furthermore, the 
proposed distinction fails to recognize that military pay costs of FLEP participation certainly 
exceed the cost of tuition and fees.   
 
The remaining point of OpJAGAF 2001/23 and 10 U.S.C. § 2603 is the statute’s use of the 
phrase “notwithstanding any other provision of law.”  Having more carefully considered the 
history of the FLEP statute, we are now reluctant to read the phrase more broadly than the 
language and purpose of 10 U.S.C. § 2603 require.  As the prior OpJAGAF recognized, the 
statute is intended to create a path to accepting private benefits in addition to a member’s pay 
and allowances.  The specific phrase is placed in the sentence addressing the making and 
acceptance of the fellowship, scholarship, or grant—not in the later sentence addressing the 
effect on Government expenditures and not in subsection (b), addressing the active duty service 
commitment (three times the period of education or training) that is a condition of acceptance.  
The phrase can be given a logical meaning by applying it to any other provisions of law which 
would prohibit payments to military members in addition to their pay and allowances or which 
would otherwise be covered by appropriated funds.  There is no indication that the phrase was 
intended to affect other military personnel laws, for example by superseding mandatory 
separation dates which might occur during a period of training or the associated period of active 
duty service commitment covered by 10 U.S.C. § 2603.  Likewise, the phrase in this 1962 statute 
need not be read to alter the 1973 FLEP statute’s limits on which officers may be detailed to law 
school to pursue a J.D.  Instead, the statutes may be read and applied consistently, so that an 



officer eligible under 10 U.S.C. § 2004 could be detailed as a law student in a pay status and 
could accept a scholarship under 10 U.S.C. § 2603, incurring that statute’s longer service 
commitment.  Accordingly, we now conclude that a scholarship payment pursuant to 10 U.S.C. § 
2603 does not remove the personnel limits in 10 U.S.C. § 2004. 
 
In OpJAGAF 2007/48, we considered whether FLEP participants could be required to pay for 
their own law school tuition and fees.  The obvious potential barrier to such a condition is the 10 
U.S.C. § 2004(d) provision that “Expenses incident to the detail of officers under this section 
shall be paid from any funds appropriated for the military department concerned.”  “Shall” is 
generally read as mandatory language.  However, DoD has applied the FLEP statute and similar 
statutes so as to limit exactly which expenses must be paid as incident to detail of officers as 
students.  In DoDD 1322.2, Funded Legal Education ¶ E1.2.1 (2004) DoD specifically limits 
Service payments for books to $150 annually.  More generally, DoDI 1322.10, Policy on 
Graduate Education for Military Officers ¶ 5.2.7, E2.4 (2008) includes a category of partially 
funded full-time graduate education, under which an officer “receives full pay and allowances 
with the majority of tuition and other schooling costs paid by the officer from personal funds 
and/or benefits.”  This regulatory provision exists despite provisions in 10 U.S.C. § 9301(g) and 
10 U.S.C. § 4301(g) basically identical to that in 10 U.S.C. § 2004(d) and applicable Air Force 
and Army members detailed as students at civilian educational institutions.  Both the DoDD and 
DoDI provisions thus open the possibility that “shall be paid” serves to direct which military 
department’s funds will be used, rather than directing that all law school expenses be covered by 
Government funds.  In any case, as we noted in OpJAGAF 2009/19, an explicit requirement that 
FLEP attendees pay their own tuition and fees would require DoD approval to deviate from the 
DoDD 1322.12 ¶ E1.2.1 requirement that the military departments shall pay mandatory tuition 
and fees.  This DoDD provision is particularly important as 10 U.S.C. § 2004(c) requires an 
implementing DoD regulation. 
 
As discussed above, FLEP participants may accept grants and scholarships under 10 U.S.C. § 
2603, DoDI 1322.06, and AFI 36-2302.  This is the likely chain of authority for the other 
USAFA privately-funded (non-legal) graduate studies programs you noted.  Additionally, in 
OpJAGAF 1983/70, we concluded that a scholarship could effectively reduce the tuition which 
would be billed to the Government as an expense incident to the FLEP participant’s detail to the 
school.   
 
The final possible combination of military pay and school costs for an officer pursuing a J.D. 
would be for the Air Force to pay school costs for an ELP participant in a non-pay status under 
37 U.S.C. § 502.  The potential tuition funding authorities—10 U.S.C. § 2004 and 10 U.S.C. § 
9301—however, apply only to members detailed as students.  We do not believe the Air Force 
could contend both that a member was on excess leave for the purpose of terminating entitlement 
to military pay entitlement and that the member was detailed as a student for the purpose of 
justifying payment of his tuition expense.  Accordingly, we do not find a legal basis for this 
combination. 
 
To review our remaining OpJAGAFs addressing FLEP: An officer must meet the minimum of 
two and maximum of six years of service on active duty as of the beginning of the law school 
training to which the officer has been detailed under FLEP.  10 U.S.C. § 2004(b)(1); OpJAGAF 



2000/22; OpJAGAF 1987/63.  Since OpJAGAF 2000/22 discussed the maximum age limit for 
FLEP, 10 U.S.C. § 532 has been amended to allow appointment of a person able to complete 20 
years of active commissioned service before age 62.  But some relevant Air Force regulations 
retain the prior age limit of 55. 
 
Apart from full-time law school attendance, members may receive GI Bill or Post 9/11 GI Bill 
payments to attend law school during off-duty time.  Title 38, U.S.C., Ch. 30, 33.  Were it not for 
the Air Force limit on post-master’s programs, members could also receive tuition assistance for 
law school.  10 U.S.C. § 2007; DoDI 1322.25, Voluntary Education Programs (1997); AFI 36-
2306, Voluntary Education Program ¶ 5.5.14 (2010). 
 
In sum, we find 10 U.S.C. §2004 applicable to officers detailed to law school to pursue J.D. 
degrees, regardless of any non-Federal payment of tuition and fees.  Few recent USAFA 
graduates will meet the statute’s two year minimum term of active duty service requirement. 
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