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Group Donation to a Charity 
 
 
This opinion is in response to your question regarding when, if ever, it is acceptable for a group to 
make a donation to a charity in the name of a visiting senior leader vice having the gift being 
treated as a prohibited gift to the senior leader from subordinates. 
 
The fact scenario presented involves an installation visit and presentation by a senior military 
member or senior civilian personnel member in the Air Force or DoD.  As a token of appreciation 
and in recognition of the presentation and visit, the installation Master of Ceremonies announces 
at the conclusion of the presentation/visit:  “A $50 donation is being made by personnel of the unit 
to the Air Force Enlisted Village in commemoration of Chief Jones’ visit today.” 
 
What you have described is a gift between DoD employees that is governed by 5 CFR 2635.3041.  
Generally, a senior military or civilian personnel member in a superior position cannot accept a 
gift from a subordinate (or a group containing a subordinate), except gifts valued at $10 or less or 
appropriate hospitality items (e.g., bringing a $15 bottle of wine when you are invited to have 
dinner at your supervisor’s home.)  More expensive gifts, appropriate to the occasion, may be 
given on occasions of personal significance (e.g., marriage, birth of a child, etc.) or on occasions 
that terminate the senior-subordinate relationship (e.g., PCS, retirement or separation) subject to 
the $300 limit (for gifts from groups that contain a subordinate) contained within Joint Ethics 
Regulation (JER), DoD 5500.07-R, section 2-203. 
 
Ethics counselors, generally, conservatively consider a gift to a charity that one designates to be a 
dollar-for-dollar gift to the individual.  This is because JER 3-210 provides that the only charities 
that Federal employees can officially endorse are those specifically listed therein that includes the 
Air Force Assistance Fund (AFAF) and its four subordinate organizations.  5 CFR 2635.203(f)(2) 
defines a gift to include one given “to any other person, including any charitable 
organization, on the basis of designation, recommendation, or other specification by the 
employee….” Accordingly, if the presentation went along these lines, “We all know that the 
American Heart Fund (AHF) is Chief Jones’ favorite charity and she has asked us to help them, so 
we have made a $50 donation to the AHF,” then (assuming the group contained at least one 
subordinate and not just all peers), that would be a prohibited gift to Chief Jones. 
 
On the other hand, if the donation were to be made to the AFAF (or one of the four subordinate 
organizations:  Air Force Villages Charitable Foundation, Air Force Enlisted Village, Air Force 
Aid Society, and the General and Mrs. Curtis E. LeMay Foundation), we perceive that such a gift 
would be legally permissible and not a gift attributable to the visiting Chief Master Sergeant.  This 

                                                           
1  This information can now be found in 5 CFR 2635 Subpart C.  The analysis in this opinion applies equally 
to gifts from outside sources governed by 5 CFR 2635 Subpart B.  Generally, Federal employees cannot 
accept a gift offered to them from a prohibited source or because of their official position.  5 CFR 
2635.202(a).  This general rule is subject to several exceptions including a $20 deminimis exception found at 5 
CFR 2635.204(a).  A gift from an outside source to a charity, in honor of a DoD employee, would be subject to 
the same analysis contained herein. 



is because the JER specifically permits the official endorsement of gifts to these designated 
organizations that primarily support the Air Force community.    
 

In a broader context, however, we would discourage this practice because installation visits and 
giving speeches by senior leaders is routinely a part of their official duties that does not need to be 
memorialized with a gift.  Accordingly, although legally permissible, such a practice should be 
extremely limited and reserved to very special occasions and events.  In those rare instances, all 
contributions from Airmen at the base to be visited should be nominal and completely 
voluntary.2 
 
This opinion was certified current, as supplemented, on 11 January 2017. 
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2 See JER section 2-203(b) (“the nominal amount of a voluntary contribution that a DoD employee may solicit 
from another DoD employee for a group gift to the contributing DoD employee's superior for any special, 
infrequent occasion shall not exceed $10”). 


