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Travel Expenses for Invitational Travel Authorizations for Spouses 
 
We were recently asked whether certain travel expenses incurred by spouses of military members 
traveling pursuant to Invitational Travel Authorizations (ITA) are reimbursable.  Transportation 
expenses at issue include checked baggage fees, taxi fares and airport terminal parking fees.  These 
expenses, and others such as lodging and meal & incidental expense per diem, are reimbursable 
only if specifically authorized by the Authorizing/Approval Official (AO).  ITAs should 
specifically list any and all expenses determined to be reimbursable.      
 
FACTS 
 
There are many instances where spouses may accompany military members on official 
Government business.  For example, a general officer’s spouse may accompany the general officer 
to attend a meeting of, or ceremony involving, foreign military counterparts and their spouses.  In 
such a case, the general officer’s spouse has a representational role on behalf of the United States 
and the Department of Defense.  Such spouses may be issued ITA to perform such travel at the 
Government’s expense, pursuant to the Joint Travel Regulation (JTR), section 030501, paragraph 
A.10.a.1., if the AO determines that the spouse’s presence would further the interests of the 
Department of Defense, United States Air Force or the Command. 
 
Typically, such spouses on ITA travel with the sponsoring military member.  In the present case, 
the sponsoring general officer must miss the first day of a summit meeting for all Air Force senior 
leaders in her functional community, in order to meet mission requirements.  The summit agenda, 
which focuses on operational issues, has been specifically tailored to accommodate the general’s 
absence on the first day.  The approved agenda for the spouse’s summit, on the other hand, is 
focused on issues affecting Air Force families and cannot be tailored to accommodate the affected 
spouse’s absence on the first day.  Thus, it is desired that the spouse travel by commercial air ahead 
of his/her sponsor (who will be traveling by military aircraft), in order to attend the entire spouse 
summit.  At issue, is the payment of terminal parking for a Personally Operated Vehicle (POV) at 
the departure location, checked baggage fees associated with the commercial air ticket and taxi 
fare at the arrival location. 
 
LAW 
 
The JTR sets forth numerous requirements for spouses traveling on ITAs.  According to JTR 
section 030501, paragraph A.10.a.1, when the spouse is traveling to fulfill a representational role 
that is not mission essential, then the spouse’s invitational travel must be on a mission 
noninterference basis and must further the interests of the DoD, the Military Service, or the 
Command when the spouse travels to: 
 

(a) Attend a function in which the DoD sponsor is participating in an official capacity and 
in which the spouse is to address those assembled or otherwise play an active role and visible 
part; 
 



(b) Attend a function—with or without the DoD sponsor—attended by spouses of 
community leaders, government officials, foreign dignitaries, or foreign military officers with 
whom the sponsor is meeting in an official capacity; 
 

(c) Attend a function—with or without the DoD sponsor—where a substantial number of 
those present are military families or where the focus is on matters of particular concern to 
military families. 
 
For such representational spousal travel, the allowance is for Government-funded transportation 
only.  The travel authorization must include the following statement:  
 
“This travel authorization authorizes the spouse to accompany the sponsor to attend an official 
function. It does not authorize per diem or other expense allowances for the spouse. If the spouse 
does not desire to bear the expenses ordinarily reimbursed through per diem or other expense 
allowances, this travel authorization is canceled.” See JTR section 030501, paragraph B.2. 
 
If, instead, the spouse of a Service member or civilian employee is traveling for unquestionably 
mission essential reasons and there is a benefit for DoD beyond fulfilling a representational role, 
then the spouse on invitational travel for this reason are authorized the standard travel and 
transportation allowances specified in JTR Chapter 2 for DoD civilian employees. See JTR 
section 030501, paragraph A.10.b. 
 
ANALYSIS 
 
Spouses may only travel on ITAs after an AO determines that such travel furthers the interests of 
the Department of Defense, United States Air Force or Command.  By making such a 
determination, the AO must decide whether the military interests are served by the spouse traveling 
to attend a function.  The intent of the JTR is to allow such a spouse’s transportation to and from 
the event to be at the Government’s expense, with the expectation that the spouse and sponsor will 
share lodging and ground transportation.  The JTR’s expectation is that the spouse will normally 
travel with the sponsor to the site of the events even if their respective agendas there diverge and 
the spouse attends an official function where the presence of the sponsor is excused by the above-
cited provisions. 
 
This travel with the spouse requirement is rooted in minimizing the cost to the Government of the 
spouse’s travel.  By traveling with the sponsor, the spouse will not incur separate parking fees, taxi 
fare, rental car costs and a host of other expenses.  Further, the spouse is not entitled to any portion 
of per diem while on ITAs, not even meals.  Again, the intent of this limitation is to minimize the 
Government’s costs.  The mandatory statement that must be included on ITAs cautions the spouse 
that he/she will not be afforded per diem allowances and, if that condition is not acceptable, they 
should not accept the offer of invitational travel.   
 
In the present case, the AO has already decided that the general officer sponsor and the 
accompanying spouse may travel by separate conveyances for the convenience of the government 
and at government expense.  The issue before us is reimbursement for ground transportation (POV 
terminal parking fees at the departure location and taxi fare from the commercial airport to the site 



of the summit) and excess baggage fees for the spouse who will be traveling on a government-
purchased commercial airline ticket.  Admittedly, these are miscellaneous expenses the spouse 
would not have incurred if he or she was traveling by military aircraft with the general officer 
sponsor spouse.   
 
We find that the terminal parking and the taxi fare are voluntary expenses for which other 
arrangements could be made by a prudent traveler traveling at their own expense.  Invitational 
spouse travel to a representational event is not meant to reimburse every expense that a spouse 
may incur.  Even if the spouse had flown as originally planned via military aircraft with the general 
officer, his/her meals at the site of the summit would largely be paid from personal funds.   
 
As to the so-called “excess baggage” fee, this is a graduated fee that the airline charges for the 
traveler who checks either one, two or three checked bags.  Since the impact of the fee is to induce 
travelers to forego checking luggage that may travel comfortably within the cargo compartment of 
the aircraft and, instead, attempt to carry all of their possessions with them into the aircraft cabin 
as “carry-on” baggage, this seems merely an airline subterfuge to charge greater fares while still 
remaining competitive in the Internet travel market.  Some airlines apparently charge such fees 
and some do not.  Those that do charge excess baggage fees presumably have lower base fares; 
those that do not, presumably have higher base fares.  Since it was the Government that chose the 
traveling spouse’s airline, it would not be fair to pass along a portion of the air fare to the spouse 
in the form of excess baggage fees.  Accordingly, these fees are reimbursable. 
 
CONCLUSION 
 
An accompanying spouse who travels by commercial airline, either with or without their sponsor, 
may not claim separate ground transportation expenses.  The spouse may, however, be reimbursed 
for checked baggage fees charged by the government-contracted airline. 
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