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This is in response to a request for an opinion regarding a DoD employee participating in a non-
federal entity (NFE) in an unofficial/personal capacity.  JAA had no legal objection to this request.  
However, please note the limitations to NFE participation cited below.   

BACKGROUND 

The Missile Defense Advocacy Alliance (MDAA) asked a DoD employee to act as the Master of 
Ceremonies (MC) for their Missile Defender of the Year ceremony.  The member was requested 
for this duty solely because his father, who normally acts as MC for this event, was ill and unable 
to perform.  The member was not asked based on their official duty position.   

LAW AND ANALYSIS 

 What constitutes an NFE? 

NFEs are generally self-sustaining, non-Federal organizations, established, operated and 
controlled by any individual(s) acting outside the scope of any official capacity.  DoD 5500.07-R, 
Joint Ethics Regulation (JER), para.1-217.  The entity in this case, MDAA, is a non-profit 
organization which seeks to generate support for the continued testing, development and 
deployment of missile defense systems and the urgent need for them.  MDAA is a non-partisan 
organization governed by a Board of Directors which does not have a financial interest in the 
decision the US Government makes with regard to its missile defense systems.  MDAA’s Board 
of Directors is comprised of individuals from outside the defense industry.  Therefore, MDAA 
would qualify as an NFE.   

 Can DoD employees participate in NFEs in their personal capacities? 

Yes.  DoD employees may participate in NFEs in their personal capacity so long as it is clear that 
they are acting exclusively outside the scope of their official positions.  JER, para. 3-300.a.  
However, DoD employees may not serve in a personal capacity as an officer, member of the Board 
of Directors, or in any other similar position in any NFE offered because of their DoD assignment 
or position.  JER, para. 3-301.  Employees may request an authorization to participate from their 
Agency Designee based on a determination that the interests of the Government outweigh potential 
questions about the integrity of the agency’s programs.  5 CFR §2635.502; JER, para. 3-302.   

Several restrictions apply when participating in NFEs.  DoD employees may not: 

a. participate personally and substantially in a particular Air Force matter that will directly 
affect the financial interests of the outside entity.  18 U.S.C. §208; 

b. use public office for the private gain of the outside entity.  5 CFR §2635.702; 
c. with or without compensation, represent the outside entity before any Federal agency.              

18 U.S.C §203 and §205; 



d. make unauthorized use of official time or Government property for activities with the 
outside entity.  5 CFR §2635.704; 

e. give the appearance that the Air Force sanctions or endorses the outside entity.  5 CFR 
§2635.702(b) and (c); and 

f. disclose or misuse any information acquired as part of employee’s official duties which is 
not generally available to the public.  5 CFR §2635.703.   

 Is it acceptable to wear military uniform while participating in a NFE? 

No, unless it is an official Air Force award program sponsored by an NFE in accordance with AFI 
36-2805, Special Trophies and Awards Programs. Unless the proper steps were taken in 
accordance with JER, para. 3-206, the wearing of the uniform in the performance of a key role 
could give the perception that the DoD co-sponsored the event.   

 Can DoD employees use their official titles as a personal identifier? 

DoD employees may not use their official duty titles, positions, or organization names in 
connection with activities performed in their personal capacities as this tends to suggest official 
endorsement by DoD of any NFE involved.  JER, para. 3-300a(1).  Military grade and military 
department as part of the employee’s name (e.g., Captain Smith, U.S. Navy) may be used, the same 
as other conventional titles such as Mr., Ms., or Honorable, in relationship to personal activities.  
JER, para. 3-300a(1).  In addition, if speaking at an NFE event in their personal capacity, it is 
acceptable to refer to official titles, but only if it is one of several biographical details that are 
mentioned, and if more prominence is not given to the official title than to the other biographical 
details.  5 CFR 2635.807(b)(1).   

 Is the acceptance of a gift authorized in conjunction with participating in an NFE? 

Yes.  DoD employees may accept a gift given by the NFE on this occasion.  Even though 
acceptance of a gift may be permitted by this exception, it is never inappropriate and is frequently 
prudent for an employee to decline a gift if acceptance would cause a reasonable person to question 
the employee’s integrity or impartiality.  5 CFR §2635.204.  This exception is subject to 
limitations.  An employee may not:  (a) accept a gift in return for being influenced in the 
performance of an official act; (b) use, or permit the use of, Government position, or any authority 
associated with public office, to solicit or coerce the offering of a gift; (c) accept gifts from the 
same or different sources on a basis so frequent that a reasonable person would be led to believe 
the employee is using the employee’s public office for private gain; (d) accept a gift in violation 
of any statute1; accept a gift in violation of any Executive Order; or accept any gift when 

                                                            
1 Statutes include, but are not limited to:  18 U.S.C. 201(b), which prohibits a public official from, directly or indirectly, corruptly demanding, 
seeking, receiving, accepting, or agreeing to receive or accept anything of value personally or for any other person or entity in return for being 
influenced in the performance of an official act; being influenced to commit or aid in committing, or to collude in, or allow, any fraud, or make 
opportunity for the commission of any fraud, on the United States; or for being induced to do or omit to do any action in violation of his or her 
official duty. As used in 18 U.S.C. 201(b), the term “public official” is broadly construed and includes regular and special Government 
employees as well as all other Government officials; and (2) 18 U.S.C. 209, which prohibits an employee, other than a special Government 
employee, from receiving any salary or any contribution to or supplementation of salary from any source other than the United States as 
compensation for services as a Government employee. The statute contains several specific exceptions to this general prohibition, including an 
exception for contributions made from the treasury of a State, county, or municipality.   



acceptance of the gift is specifically prohibited by a supplemental agency regulation issued with 
the concurrence of the Office Of Government Ethics, pursuant to §2635.105.  5 CFR §2635.205. 

Is supervisor approval required? 

No, unless the DoD employee files financial disclosure reports (OGE Form 278 or OGE Form 
450).  If an employee files a financial disclosure reports, he or she must disclose the position with 
the NFE on his or her next annual report.  CFR §2634.307(a) & .907(e)(1).   

CONCLUSION 

In closing, DoD employees are authorized to participate in NFEs in their personal capacity so long 
as they refrain from wearing military uniforms and using military organizations and duty titles, 
unless already part of an official biography.  Additionally, if the employee is not required to file a 
financial disclosure report, then supervisor approval is not required.   
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